share

Rätt mängd gödsel oavsett kvantitet i spridaren

Valtra Unlimited Smart Top Link

Unlimited Studio presenterar ett nytt tillval, den smarta toppstången som förbättrar noggrannheten vid användning av gödsel. En gödselspridare måste vara horisontell för att spridningsmönstret ska vara jämnt. En full tank trycker vanligtvis ned spridaren, vilket gör att spridningsmönstret blir för smalt och när tanken töms blir spridningsmönstret för brett.

Två radargivare är monterade fram och bak på gödselspridaren för att mäta spridarens höjd och position.

Den smarta toppstången använder två radargivare som är monterade fram och bak på gödselspridaren för att mäta höjden och positionen för spridaren. Dessa data används för att styra toppstångens längd, vilket i sin tur håller centrifugalspridaren horisontell och mängden gödsel optimal på fältet.

En vinkelförändring 1,5 grader ändrar spridningsmönstret avsevärt och orsakar en försämrad gröda.

Med hjälp av data från givarna håller toppstångens längd centrifugalspridaren exakt horisontell.

En vinkelförändring 1,5 grader ändrar spridningsmönstret avsevärt och orsakar en försämrad gröda. Omfattande fälttester visar att den nya toppstången förbättrar avkastningen avsevärt, varje hektar av ett spannmålsfält producerar mellan 150 och 200 kronor mer under skördesäsongen. Resultatet är beroende på avkastningen per hektar, priserna på spannmål och gödsel. För en spannmålsgård på mellan 100 och 1 000 hektar bör den nya, smarta toppstången betala för sig själv inom 1 till 3 år.

Mindre bränsle, tid och packning

Vid fältarbete spar ett däcktryck på 0,6 bar ungefär en liter bränsle per hektar, jämfört med tryck på 1,6 bar. På motsvarande sätt sparar högt tryck bränsle vid körning på vägar, men skillnaden är mindre.

– Många lantbrukare vänjer sig vid att köra med samma däcktryck året runt oavsett uppgift. Som agronom kan jag säga att det här inte är det bästa alternativet. Högt däcktryck gör jorden kompakt och minskar avkastningen, säger Jens Christian Jensen, som ledde studien.

Ett däcktryck på 0,6 bar minskar arbetstiden med 1,8 procent jämfört med 1,6 bar, eftersom det är mindre hjulslirning. Vid körning på fältet med ett tryck på 0,6 bar packas jorden ned till ett djup på 52 centimeter, medan jorden vid ett tryck på 1,6 bar packas till ett djup på 63 centimeter. Packning som sker på ett djup av mer än 50 centimeter kan vara permanent, eftersom jorden inte bryts av frost eller jordbearbetning vid ett sådant djup.

– På grund av jordpackningen minskar skördepotentialen med mellan 3 och 5 procent varje år. Genom att använda ett CTIS-system kan lantbrukarna minska den avkastningsförlusten, förklarar Jens Christian.

Om det går att undvika jordpackning ger fältet 1 procent högre avkastning per år, i snitt handlar det om ungefär 210 kronor per hektar.