share

Dialog och utbildning lägger grunden för smart jordbruk

Under de senaste åren har smart jordbruk utvecklats avsevärt och många lantbrukare arbetar dagligen med den senaste tekniken. 

Fortfarande finns det dock lantbrukare som inte har sett de agronomiska och hållbara fördelarna som smart jordbruk medför. Nyligen bjöd vi in ​​ Christel Thijssen, expert på smart jordbruk,  till Valtras fabrik i Finland och frågade honom om hans tankar kring detta. 

 

Christel Thijssen äger Loonbedrijf Thijssen, ett nederländskt lantbruk som har specialiserat sig på smart teknik. Han har använt Valtras smarta jordbrukstekniker som Valtra Guide, sektions kontroll och Valtra Variable Rate Control i många år. Under 20 år har han varit ägare till flera olika traktorer från Valtra, senast en Valtra T175 Direct.

I en intervju med vårt kundmagasin Valtra Team förklarar han hur han använder ett system för analys av flygdrönare, markprovtagning och precisionsapplikation för att tillhandahålla smarta jordbrukstjänster till sina kunder. De kan spara upp till 70-80 % på gödningsmedel och växtskyddsmedel. 
 

Läs: Så kan “Smart jordbruk” hjälpa dig att nå dina hållbarhetsmål

 

 

Därför är vissa bönder långsamma med att anamma smart jordbruk

Christel har märkt att antalet kunder som vill dra nytta av hans smarta jordbrukstjänster ökar.  Han säger dock att vissa äldre lantbrukare är tveksamma till de nya systemet. 

– På familjegårdar vill den äldre generationen vanligtvis göra saker på det gamla sättet, och den yngre generationen är mer villig att prova precisionsjordbruk. Men vi kan inte vänta tills nästa generation tar över familjegården. Vi måste agera nu, säger Christel Thijssen.

Han påtalar att tveksamheten beror på en blandning av tradition och bristande kunskap kring smart jordbruk. För att underlätta för kunderna förklarar Christel fördelarna med smart jordbruk, vilket bland annat innebär minskade investeringskostnader, samt ökad växthälsa och skörd. 

Men det krävs mycket arbete för att nå ut till alla lantbrukare och entreprenörer. Eftersom det finns flera leverantörer med andra intressen, som arbetar för att behålla gamla traditioner, anser han att en bredare utbildning och information skulle vara en fördel.

– Det finns leverantörer som säger att de "inte tror på allt om precisionsjordbruk" och råder bönder att hålla fast vid de traditionella arbetssätten. Jag vet att det går att spara 70 till 90 procent gödsel och kemikalier, men den besparingen för lantbrukaren skulle innebära att flera leverantörer minskar sin försäljning. Det är inte av deras intresse.

Det finns många olika åsikter och lantbrukarna måste bilda sig en egen uppfattning, därför skulle en gemensam insats med en öppen och konstruktiv dialog mellan lantbrukare, maskintillverkare och andra leverantörer kunna underlättaomställningen för att öka effektiviteten och förbättra hållbarheten inom det moderna lantbruket.

Brist på politiskt stöd för lantbrukare

När politikerna ökar trycket på lantbrukarna ökar också pressen på dem, både när det gäller ekonomi och hälsa. Christel Thijssen tror att  smart jordbruk verkligen kan hjälpa till att öka effektiviteten, det vill säga minska insatsen men öka avkastningen.

En insats som också förbättrar hållbarheten i det moderna lantbruket.

– Du kan inte bara fortsätta att applicera mer gödningsmedel och förvänta dig mer tillväxt. Någon gång måste du låta jorden vila. Precisionsapplicering ger rätt mängd gödsel till rätt plats och man bör tänka på samma sätt både som lantbrukare och entreprenör. När du är sliten kan du inte bara hälla i dig en energidryck och fortsätta arbeta, du måste arbeta smartare och vila så att du kan jobba nästa dag.

Smart jordbruksteknik kan minska stressen och öka effektiviteten, men förutom ekonomiska investeringar för att köpa ny smart utrustning behöver lantbrukaren även ha tid  att lära sig ny teknik och nya principer. Det är en utmaning i sig.

Hälsosam mat, hälsosam miljö, friska människor... och friska lantbrukare!  

Christel Thijssen anser också att det finns ett behov av politiskt stöd för lokalt odlade produkter eftersom de konkurrerar på en internationell marknad. 

– Maten i Holland och Europa är bra, men lantbrukaren behöver ekonomiskt stöd för att kunna framtidssäkra sin verksamhet. Om lantbruket är hållbart, men inte lönsamt kommer lantbrukaren tvingas lägga ner sin verksamhet. Vi måste odla hälsosam mat för en hälsosam miljö och friska människor... men vi lantbrukare och entreprenörer vill också vara friska.

Hälsosam mat, hälsosam miljö, friska människor... och friska lantbrukare !

Christel Thijssen anser också att det finns ett behov av politiskt stöd för lokalt odlade produkter eftersom de konkurrerar på en internationell marknad. 

– Maten i Holland och Europa är bra, men lantbrukaren behöver ekonomiskt stöd för att kunna framtidssäkra sin verksamhet. Om lantbruket är hållbart, men inte lönsamt kommer lantbrukaren tvingas lägga ner sin verksamhet. Vi måste odla hälsosam mat för en hälsosam miljö och friska människor... men vi lantbrukare och entreprenörer vill också vara friska.

 
En framtid med smart jordbruk 

Thijssen anser att de smarta jordbruksteknikerna som Valtra erbjuder är väl lämpade för hans behov, men påpekar även att det måste finnas utbildning för att smart jordbruk ska bli än populärare. Det  är det ett samarbete som byger på en dialog.

Precis så som Christel Thijssen arbetar med sina egna kunder för att uppnå de bästa resultaten.

VALTRA SMART JORDBRUK

Kolla in våra tekniksidor! Där kan du läsa mer om Valtras smarta jordbruksteknik som effektiviserar ditt arbete, spar tid, sänker bränsleförbrukningen och förbättrar din arbetsmiljö. 

LÄS MER