share

Valtra under utveckling – 2025 blir ännu ett grönt år

I takt med att den gröna omställningen slår igenom i lantbruket blir det tydligt att den enskilde lantbrukarens insatser för miljö och klimat spelar en avgörande roll. Valtra tar kontinuerligt stora miljöinitiativ och 2025 tar den gröna agendan fart på allvar. 

På gårdar runt om Skandinavien genomförs nya, gröna initiativ. Enligt LRF hör 7 av de 16 svenska miljömålen ihop med jordbruket och Danmark har ett grönt trepartsavtal som kräver en omställning – en omställning som traktortillverkaren Valtra vill vara en del av. 

Valtra har under flera år arbetat målmedvetet med olika initiativ, både i fabriken i Finland och även i utvecklingen av våra traktorer, för att för att bidra till en mer hållbar produktion. 

– Under de senaste åren har Valtra arbetat hårt för att skapa en grönare profil. Och det har inneburit att vi under perioden 2017 till 2023 har minskat utsläppen med 97 procent. Det innebär att Valtras fabrik i Finland är praktiskt taget utsläppsfri och att vi nu är den traktortillverkare som förmodligen har det lägsta CO2-avtrycket i världen, säger Göran Eriksson, Area Sales Manager för Valtra Sverige.

Den betydande minskningen av utsläppen har uppnåtts genom ett antal riktade initiativ. En stor del av förbättringarna beror på övergången till förnybara energikällor som sol, vind och biomassa i produktionen. Samtidigt har Valtra minskat elförbrukningen med nästan 18 procent och optimerat leveranskedjan. Bland annat har mer miljövänliga transportmetoder implementerats, vilket har lett till en 17-procentig minskning av CO2-utsläppen från företagets in- och utgående logistik. 

Valtra som en del av ESG-rapporteringen inom jordbruket 

Med ett tydligt grönt mål och konkreta resultat spelar Valtra en central roll i en hållbar utveckling av jordbruket. 2025 blir ännu ett år med fokus på gröna initiativ som lantbrukare bland annat kan integrera i sin ESG-rapportering. 

– Det är viktigt för oss att vara en aktiv aktör och en del av lösningen ute hos lantbrukaren. Vi vill vara ett medvetet val som kan bidra positivt till ESG-rapporteringen. Här ser vi spridningen av HVO biodiesel som en uppenbar möjlighet. Även om vi arbetar med olika lösningar för bränsle för framtiden är diesel – och särskilt HVO-biodiesel – fortfarande en viktig del av vår strategi under många år framöver. Därför levereras alla traktorer som lämnar fabriken i Finland också med en full tank HVO-biodiesel, förklarar Göran Eriksson. 

Han betonar också vikten av att fortsätta utvecklingen av tekniska lösningar som kan bidra till en mer hållbar verksamhet. 

– Det kan till exempel vara användningen av digitala styrfiler, som säkerställer exakt dosering av gödningsmedel och bekämpningsmedel, eller däcktrycksreglering, som minskar markpackningen och förbättrar bränsleeffektiviteten", tillägger han. 

En del av toppen 

Valtra lanserade under 2023 den mycket uppskattade Q-serien, som kombinerar kraft, funktionalitet och precision.  2024 följde den traktortillverkaren upp med den sjätte generationen av S-serien. Den kraftfulla traktorn har alla de smarta teknologifunktioner som en professionell lantbrukare förväntar sig, vilket både förenklar arbetet och ökar vinsten. Samtliga traktorer i S-serien är även tillgängliga med anpassningen Valtra Unlimited, vilket ger ägaren möjligheten att anpassa traktorn efter sin verksamhet, samtidigt som traktorn kan bidra med en förbättrad produktivitet och lönsamhet. 

– Det har skett en förändring i marknadsdynamiken och vi har utvecklat det som marknaden efterfrågar. Valtra Q har gjort succé i både Danmark och Sverige, det är en traktor som möter marknadens högt ställda krav för på effektivitet, ökad avkastning och ett mer hållbart lantbruk. Nya Valtra S kompletterar vårt produktutbud och intresset för vårt senaste tillskott växer stadigt, fortsätter Eriksson.

Ständig utveckling 

Valtra är i snabb utveckling med nya serier och innovativ teknik som kontinuerligt läggs till i sortimentet. Men så har det inte alltid varit. 

– Valtra har en unik position där man implementerar avancerad teknik så att den är enkel för alla maskinförare att använda säger Göran Eriksson.

– Det går snabbt att lära sig den smarta tekniken, den är användarvänlig och logisk, vilket gör att den också används i praktiken. Dessutom blir det enkel för olika förare att köra en och samma maskin, eller byta från olika Valtramodeller. 

Fakta om ESG: 

En ESG-rapport används ofta för banker och andra finansiella institutioner, och används för att bedöma ett företags risk och möjligheter vid investeringar och upplåning. 

ESG står för Environmental, Social and Governance (Miljö, Socialt ansvar och Bolagsstyrning) och hänvisar till de tre huvudområden som används för att bedöma ett företags hållbarhet och sociala ansvar: 

  • Miljö: Fokusera på företagets påverkan på miljön, inklusive energiförbrukning, avfallshantering och CO2-utsläpp.  

  • Sociala förhållanden: Behandlar företagets inverkan på samhället, inklusive arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och samhällsrelationer. 

  • Styrning: Avser företagets styrningsstruktur, inklusive transparens, styrelsepraxis och etisk förvaltning.